Beginnen met basles.

vanaf les één speel je al met jouw favoriete songs mee! De basgitaar is het laagst klinkende instrument in de band. Als bassist vorm je samen met de drummer het ‘ritmetandem’ en zo leg je de basis van iedere hit. In de baslessen leer je spelen van blad maar ook op gehoor. De docent legt je verschillende technieken uit die je gebruikt om legendarische baslijnen te kunnen naspelen en zelf nieuwe baspartijen te verzinnen.

 

Neem contact met mij op, of geef je op voor een korte cursus of een jaarcursus >>>>>

Wat heb je nodig?

 

Basgitaar

Basgitaren zijn er in vele soorten en maten. Allereerst wil je natuurlijk een instrument kopen dat je er mooi uit vindt zien. Het ligt het minder voor de hand om te letten op gewicht, het aantal elementen of de stringspacing.  Belangrijk is ook dat het instrument niet topzwaar is, maar goed in balans, zodat hij niet de neiging heeft steeds één kant op te ‘vallen’.

 

Als het gaat om de hals en elementen heb je grofweg twee typen basgitaren:

 

Type Elementen Hals
Precision bass 1 brede hals, wijde stringspacing
Jazz bass 2 Smalle hals, nauwe stringspacing

Startersset:

Cliptuner

Jazz bass

Precision bass

Om rekening mee te houden

Accessoires

Je budget

Een goede basgitaar hoeft niet persé duur te zijn, maar over het algemeen betaal je voor een beter instrument toch wat meer. Een goed instrument kan er voor zorgen dat je meer plezier hebt in het spelen. Instrumenten met een goede prijs/kwaliteit verhouding zijn b.v. Fender Squier, Sire V7, Yamaha BB of TRB, Ibanez SG. Bedenk hoeveel je wilt uitgeven en ga dan op zoek.

Huren of kopen?

Sommige winkels bieden de mogelijkheid een instrument te huren. Je betaald dan een percentage van de verkoopprijs. Als het instrument bevalt kun je het alsnog kopen waarbij rekening wordt gehouden met de reeds betaalde huur. Als het instrument niet bevalt of je wilt stoppen, kun je hem gewoon weer terugbrengen. Nog wat voordelen: je kunt op een wat duurder instrument spelen of makkelijk upgraden zonder dat je je oude instrument hoeft te verkopen.

Links- of rechtshandig?

Als je geheel of gedeeltelijk linkshandig bent, is het verstandig eerst te overleggen met je basleraar of je een linkshandig instrument moet aanschaffen. Nadeel van een linkshandig instrument is dat je minder keus hebt, en dat een dergelijk instrument lastiger is om te verkopen wanneer je aan een upgrade toe bent. Sommige linkshandigen kunnen prima uit de voeten op een rechtshandig instrument. Je basleraar kan een aantal testjes doen om te bepalen wat in jouw geval verstandig is.

Tweede hands?

Op marktplaats staan zo nu en dan prima instrumenten te koop. Wanneer je iets gezien hebt kun je, vóórdat je tot aanschaf overgaat, een linkje naar je basleraar sturen met de vraag wat een redelijke prijs is en of het een verstandige aanschaf is.

Short-, medium-, of long-scale?

Voor de jonge beginnende bassist vanaf ongeveer 8 tot 12 jaar zijn shortscale bassen zeer geschikt, zoals de Squier Bronco (<30”) of de iets grotere Squier classic vibe Jaguar (31” – 32”). Vanaf een jaar of 12 kun je prima uit de voeten met een standaard medium-scale basgitaar. De lengte van een bas is van grote invloed op de klank en benodigde snaarspanning. Daarom is voor 5-snarige bassen long-, of extra longscale aan te bevelen. In combinatie met een hals gemaakt van een harde houtsoort zorgt dit voor een strak klinkende lage B-snaar

Elektrisch of (semi) akoestische?

Voor beginners is een elektrische bas aan te bevelen vanwege het speelgemak. Een akoestische bas lijkt verleidelijk omdat je lekker op de bank kan zitten oefenen zonder versterker, maar als je uiteindelijk samen gaat spelen met andere muzikanten is het meestal te zacht en heb je toch een versterker nodig. Veel van het akoestische karakter gaat dan weer verloren.

Actief of passief?

Een actieve basgitaar heeft een voorversterker aan boord en heeft meer mogelijkheden qua toonregeling en klinkt moderner dan een passieve basgitaar, b.v. een oude Fender, die vaak warmer en natuurlijker klinkt. Ook is het output volume van een actieve bas vaak wat hoger.

Hoes

Nu je met je nieuwe basgitaar naar basles wil, heb je iets nodig om hem mee te vervoeren. Vaak krijg je bij aanschaf een hoes cadeau, deze bieden bescherming tegen zon en regen, maar zijn niet heel stootvast. Wil je een goede bescherming tegen schade aan je bas, zul je wat extra moeten uitgeven voor een degelijke hoes met een dikke, zachte binnenvoering.

Versterker

Bij het kopen van een versterker is het van belang je af te vragen waar je hem voor wilt gebruiken. Is hij alleen bedoeld om thuis mee te oefenen of wil je hem meenemen naar de repetitieruimte of zelfs het podium? Voor thuis is een kleine versterker tot ongeveer 30 watt ruim voldoende. Per slot van rekening wil je ook een beetje rekening houden met de buren. Het is wel zo dat je een versterker met wat meer vermogen, laten we zeggen 100 watt, zowel thuis als in de repetitie ruimte kunt gebruiken. Je kunt een wat grotere versterker namelijk thuis wat zachter zetten, dat klinkt beter dan een wat kleinere versterker die op ‘10’ staat.

Draagband

Je kunt thuis zittend oefenen, maar als je in een band gaat spelen en optredens gaat doen, wil je meestal staand spelen. Dat is een hele andere houding dan wanneer je zittend speelt, en daarom ook iets om te oefenen. Koop er dus gelijk een band bij. Vaak krijg je wat korting omdat je alles in één keer aanschaft.

Snoer

Een onmisbaar accessoire om je basgitaar aan te kunnen sluiten op de versterker is een jacksnoer. Let ook hier op het kwaliteitsverschil. Slecht afgeschermde snoeren kunnen zorgen voor een minder goed geluid of storende bijgeluiden. Veel goedkopere snoeren zijn snel kapot. Je kunt beter één keer een góed snoer kopen met garantie, dan 10 keer een slecht. Let dan wel goed op dat je hem nergens laat liggen..

Stemapparaat

Zeker in het begin is een stemapparaat onmisbaar. Stemmen doe je telkens vóórdat je gaat spelen. Handig en compact is de stemklem; deze klem je ergens bij de stemsleutels aan je bas en je kunt stemmen. Zelfs in een lawaaierige ruimt. Er zijn ook stemapparaten met ingebouwde metronoom. Deze moet je vaak aansluiten met een jacksnoer. Als je een stemapparaat op het podium gaat gebruiken is een voetpedaal handig.

Lesboek

Er zijn zeer veel basmethodes verkrijgbaar. Omdat je nog moet beginnen kun je natuurlijk moeilijk beoordelen of een methode geschikt is. Overleg met je basleraar welk boek het beste bij jou past.

Startersset

Veel muziekwinkels bieden een voordelig geprijsde starterset aan. Dat variëert van een bas + versterker + hoes tot een zeer complete set inclusief snoer, statief, draagband en stemapparaat. Als je krap bij kas zit kan dit de mogelijkheid bieden voor weinig geld te proberen of basgitaar spelen wat voor je is. Verwacht geen topkwaliteit, maar je kunt hier het eerste jaar wel mee vooruit.

Computer

Bij het oefenen thuis is een computer met goede speakers een handig hulpmiddel. Dat kan een PC, laptop, tablet of desnoods een telefoon zijn. Hoewel een telefoonscherm vaak wat klein is om b.v. noten of tabulatuur op te kunnen lezen, kun je wel muziek afspelen. Youtube heeft een aantal handige functies die je kunt gebruiken tijdens het oefenen. Je kunt bijvoorbeeld de muziek langzamer afspelen of een bepaald stukje steeds laten herhalen. In spotify of ITunes kun je playlists maken van de nummers die je wilt oefenen.

 

Software

Hieronder vindt je software die veel gebruikt wordt door muzikanten:

Forscore
pdf reader speciaal voor bladmuziek. Hier zit ook een stemfunctie en metronoom ingebouwd

IReal
een programma vol akkoorden van jazz & popstandards in alle toonaarden.

Garageband
Gratis Apple programma waarmee je meerdere sporen kunt opnemen

Yousician
Online gamified muzieklessen.

Musescore
gratis muzieknotatie programma.

Guitar Pro
notatie app speciaal voor gitaar en basgitaar

Best Practice
Slowdowner/transposer/looper voor windows

Anytune
Slowdowner/transposer/looper voor Apple

Metronoom
Verbeter je gevoel voor tempo en timing door te spelen met een click. 

Tuner
Er zijn apps voor smartphone waar je je bas mee kunt stemmen. Dit werkt via de microfoon van je telefoon.